Minule jsem tady psal hlavně o svých zkušenostechvyužíváním umělé inteligence pro psaní textů na web nebo blog. A sliboval jsem, že se podíváme na další využití AI – vytváření ilustračních vizuálů k výše zmiňovaným textům.

Podobně jako u textového AI, o grafickém AI se docela hodně píše. Jen to asi není tak zajímavé pro mainstream, takže na Seznamu toho zase tolik nenajdete. A textů o využití grafické AI v obsahovém marketingu je fakt hodně málo.

Dnes budu psát hlavně o umělé inteligenci Midjourney. Není to jediné řešení na trhu. Mezi TOP 3 patří ještě Dall-E (od firmy, která stvořila Chat GPT) a Stable Diffusion. Protože ale nechci pracovat 24h denně, tak jsem ještě neměl čas vyzkoušet posledně jmenovaný nástroj. Ale Dall-E rozhodně pokulhává za mnou vybraným Midjourney.

Midjourney - fotorealistický portrét
Fotorealistický portrét

Výsledky

Výsledky od opravdových „jezdců“ na Midjourney najdete na Midjourney showcase. A podle mě jsou fakt dechberoucí. Ukazuje to, že díky AI dokážete udělat neuvěřitelný vizuál. I když byste byli jen průměrný uživatel, tak vaše výtvory budou pořád dostatečně dobré pro váš web nebo blog. Tipnul bych si, že majitelé a ředitelé komerčních fotobank mají pěkně sevřeno a hodně bezesných nocí.

Midjourney - noční můře placených serverů fotografií

Uživatelská nepřívětivost

Jestli používání textového ChatGPT je neuvěřitelné jednoduché, tak používání Midjourney je pro začátečníka bohužel vyloženě peklo. Už jenom vytvoření registrace, kde mě zaskočilo, že se kvůli Midjourney musím registrovat do nějakého Discord systému. WTF co je Discord?

Na rozdíl od ChatGPT si pravděpodobně bez video tutoriálů na youtube sami první obrázek nevygenerujete. Když už se dostanete v šíleném UI do fronty pro generování, budete zase potřebovat nějaký návod, jak vůbec zadat příkaz (/imagine prompt:…) pro zadání obrázku. Navíc sdílíte frontu se stovkami dalších chudáků, kteří generují obrázky spolu s vámi. Ty se zhruba co sekundu objevují na displeji a postupně mizí v propadlišti dějin. Tedy vlastně fronty. A když propásnete svůj obrázek, hodně těžko ho hledáte v historii fronty.

Midjourney

Tohle je uživatelská čirá hrůza. Mě to téměř odradilo od používání. I když patřím k odmítačům video návodů, tady jsem potřeboval tři videa na youtube, abych se alespoň trochu zorientoval.

Zdarma vs. Subscription

S Midjourney můžete začít experimentovat zdarma ( Pozn.: od 1.4.23 už prý není možné), , ale celkem rychle si svými pokusy vyplácáte volný kredit. Takže nakonec, pokud to budete opravdu chtít používat pravidelně pro grafiku třeba na blog jako já, tak vám nezbude nic jiného, než si pořídit alespoň nějaké Subscription. Mě stačí to nejmenší, které je v březnu 2023 za 10USD bez DPH.

Díky poplatku jsem nakonec získal vlastní frontu, kde nemusím hledat své výstupy mezi ostatními. Sice tak ztrácím inspiraci, ale zase získám na přehlednosti. Problém je, že nevím jak jsem to dokázal. Jednou jsem někam kliknul a když se objevila vlastní fronta, tak jsem si pro jistotu uložil cestu. Znovu bych sem netrefil. Jak jsem psal výše – programátoři frontendu Discord/Midjourney pojem uživatelská přívětivost nikdy neslyšeli.

AI nástroje pro tvorbu obsahu: Zkušenosti uživatele začátečníka

Výsledky od normálního smrtelníka, který nemá čas na tom sedět desítky hodin

Výstupy možná nejsou pro někoho ve verzi 4 dokonalé, ale už teď je možné dostat z AI to, co potřebujete. A to je pro váš blog to zásadní. Vy nepotřebujete vizuál fotografii 100% odpovídající vaší představě. Stačí, když to bude na 75%. A to většinou dostanete. Chcete téměř fotorealistickou grafiku? Dostanete ji. Chcete malbu? Máte jí mít. Potřebujete kresbu, naivistický obrázek? To všechno lze z Midjourney vydolovat. Jen potřebujete vědět, jako co to má vypadat.

Midjourney: smutný starý muž
Zadání: „sad worn man sitting at the office after a hard day“. AI vždy navrhuje na začátek 4 varianty. Všimněte si, že v tomto případě se AI rozhodlo v variantě pro jiný styl a jiný detail. Není tomu tak pokaždé. Ale tady se s tím verze 4 poprala fakt dobře.

Midjourney drawing

Pokud nechcete, aby vaše obrázky vypadaly vzhledově na jedno brdo, tak si rychle pořiďte nějakou kniho o historii umění. Protože jeden z nejlepších způsobů, jak popsat Midjourney, co chete dostat, je připodobnit to nějakému autorovi, stylu nebo období. Pokud nejste kunhistorik, tak potřebujete katalogy stylů, které pro Midjouerny už pomalu vznikají. Anebo další videa na youtube.

Midjourney - Greek vaze
Minotauros beating up surprised Theseus in the maze, greek vase drawing
Midjourney - funny
Minotaur beating up the surprised hero Theseus in the maze, funny
Midjourney - scuplture
Minotaur winning the fight over the surprised hero Theseus in the maze, greek sculpture

(Vtipné) nedokonalosti

Těch s každou verzí ubývá. Například, dostat ve verzi 4 z AI správný počet nezdeformovaných prstů byla věc neuvěřitelné náhody. Většinou to dopadlo až neskutečně blbě. Četl jsem na to nějaké články a stejně nepochopil, kde je problém. Měla to podle nadšených recenzí vyřešit verze 5. Ale u mě to tak nevypadá. Zatímco ve verzi 4 jste dostali divné ruce na čtyřech ze 4 návrhů, ve verzi 5 už ty ruce vypadají lépe. Ale oslnivé to pořád není.


Zaměřte se na detaily rukou na horním obrázku – V4.

Midjourney high 5
V5 vypadá mnohem lépe. Ale jen do chvíle, než si ty prsty pořádně prohlédnete :-). Popravdě, tohle je nadprůměrně povedený výsledek i na verzi 5. Čtyři ze šestí dlaní mají správný počet.

Další omezení je schopnost porozumění češtině. Oproti ChatGPT je to hodně chabé. Ne, že by Midjourney nerozumělo česky vůbec, ale výstupy neodpovídají očekávání.

Zadání bylo původně v češtině: „Deset piktogramů, různé části mechanismů robotů a výrobních strojů v práci, detail, vektorová grafika.“ Jako vážně?

Midjourney - 10 pictograms

Zadání v angličtině dopadlo o poznání lépe: „Ten pictograms, different parts of robot mechanisms and production machines at work, detail, vector graphics“

Shrnutí

Paradoxně, přestože potřebujete projít dlouho cestu, abyste dokázali pracovat s Midjourney, mám z něho na webu mnohem více výstupů než z ChatGPT. Tak 80-velká část vizuálu k postům na našem blogu od ledna 2023 je vytvořeno pomocí umělé inteligence. To mluví samo za sebe. A to pravděpodobně využiju Midjourney i pro nějakou ilustrační grafiku na samotný web.

Pokud se pustíte do tvorby ilustračních obrázků pomocí umělé inteligence, musí vás to bavit. Strávíte na tom totiž určitě docela dost času. Ale odměnou vám bude, že se vaše vizuály budou vypadat jinak než na většině dnešních webů.

Osobní disclaimer

Ten vývoj jde tak rychle dopředu, že v době, kdy píšu své zkušenosti z verze 4 Midjourney, už se objevily první screenshoty z verze 5. A den poté co jsem plnou verzi texty i s vypustil u nás na webu, změnila se i politika testování zdarma. Když píšete o takto překotně rozvíjející se technologii, musíte to psát s vědomím, že za půl roku bude váš výtvor z velké části zastaralý.

Credit: Midjourney AI

Petr Chaloupka
Tel.: +420 777 587 024
Email: petr@leadmachine.cz